2020. 11. 13.
A mai világban már nemcsak ét-, tej- és fehér csokoládét különbözetünk meg...
Edvinnel és a fiúkkal tavasszal olyan helyre látogattunk, ahol azelőtt még soha sem jártunk. Belgiumba utaztunk, és ha már ott voltunk, akkor a nagy kirándulások és gasztrotúrák után nem hagyhattuk ki a belga "csokoládégyár" látogatását sem.
Az az illat, amikor pörkölik a kakaóbabot, és az a látvány, ahogy szökőkúton keresztül folyik az olvadt csokoládé, egyszerűen lenyűgöző. Gondoltátok volna, hogy a tömeggyártás időszakát élve, ezeket a finomabbnál finomabb, krémesebbnél krémesebb csokoládéfajtákat még mindig kis családias műhelyekben készítik Belgiumban?!
Ha csokoládé, akkor szinte mindenkinek a belga csoki jut eszébe, de először Európába a spanyol hódítók importálták Amerikából, majd terjedt tovább a nyugati országokba. Az 1800-as években főleg Svájcot hódította meg ez a rendkívüli különlegesség, ahol a Nestlé fivérek megalkották az első csokoládészeletet, a tejcsokoládét, tejpor hozzáadásával.
Magából a kakaóbabból kinyert termékek, kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor elég keserűek, ezért cukor, vanília hozzáadásával finomítanak, ezen a fantasztikus édességen.
Tudtátok, hogy a kakaóbabnak más íze van, ha közvetlenül a fáról szedik le, mintha hagyják még éretlenül leesni a földre, ahol a vizes talajban kicsit megerjed, így kevésbé lesz keserű a gyümölcs? Igen, direkt írtam gyümölcsöt, hisz ez a világhírű csoda egy gyümölcs.
A mai világban már nemcsak ét-, tej- és fehér csokoládét különbözetünk meg, létezik már az úgynevezett ruby csokoládé, és a matcha (green tea) csokoládé is. Hallottatok már róluk? Rubinvörös és zöld csokoládé. Fenomenális!
A ruby csokinak természetes rózsaszín árnyalata, valamint gyümölcsös íze van. Az innováció egy speciális kakaóbabon alapul, amely a feldolgozás során kivont porból ered. A csokoládé nem tartalmaz színezéket vagy gyümölcsöket, teljesen természetes. A zöld csokoládénál természetes növényi, japán zöld tea (matcha) port használnak, amit fehér csokoládéhoz kevernek. A végeredmény egy igazán pompásan édeskés, de mégis különös ízvilágot rejt.
Hogyan használhatjuk ezeket a különleges csokoládékat a konyhában? Bárhogyan!
Az egyik kedvencem a ruby csokoládés sajttorta. Biztos lehetsz benne, hogy ezzel a fantasztikusan könnyű, gyümölcsös tortával lenyűgözöd a szeretteidet, ráadásul sütés nélkül elkészíthető, úgyhogy nincs veszítenivalód, vágjunk bele:
RUBY CSOKOLÁDÉS SAJTTORTA
Az alaphoz:
Elkészítése:
A zabkekszet a porcukorral (ha nem elég édes a keksz), és az olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd egy vajjal kikent tortaforma alján szépen elegyengetjük.
A krémhez:
Elkészítése:
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzádolgozzuk a krémsajtot. A csokoládénkat vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük a masszánkhoz. A vaníliás cukorral és a cukorral ízlés szerint ízesítjük. A kész krémet az alapra kanalazzuk, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük megdermedni.
Tálaláskor gyümölcsökkel díszíthetjük.
TIPP: a ruby csokoládé mindenféle gyümölccsel tökéletesen passzol, kísérletezzetek kedvetekre!
A feltéteknek, az önteteknek csak a fantázia szabhat határt.
Tovább...amiket biztosan nem tudtál.
Tovább„Tudtad-e?!” sorozatom következő témája a tojás. Az egyik alapvető élelmiszerünknek számít már évszázadok óta. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
Tovább